Instalații termice la prețuri promoționale!

Tot ce trebuie să știi despre racordarea la rețeaua de gaze

Tot ce trebuie să știi despre racordarea la rețeaua de gaze atunci când îți construiești o casă sau ești dezvoltator imobiliar, una dintre provocările căreia va trebui să-i faci față, ca să asiguri confortul dorit, este racordarea la rețeaua de gaze. Realizarea ei corectă este importantă nu doar pentru a respecta legislația în vigoare, ci și pentru siguranța ta și a celor din jur. Ca să poți lua decizii responsabile și să ai așteptări realiste, este esențial să te informezi corect și să ceri ajutorul specialiștilor în domeniu.

La prima vedere, racordarea la gaze pare un proces destul de anevoios, însă, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa, dacă știi de la bun început cât durează și ce ai de făcut. Iată de ce, în cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre prevederile legislative, care sunt etapele racordării la rețeaua de gaze și la ce detalii ar trebui să fii atent. 

●     Racordarea la rețeaua de gaze – cadru legislativ

●     Cererea de racordare – tot ce trebuie să știi despre ea

●     Etapele racordării la rețeaua de gaze

●     Racordarea la rețeaua de gaze – detalii de care să ții cont

Racordarea la rețeaua de gaze – cadru legislativ

Potrivit Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, sistemul de distribuție a gazelor naturale din țara noastră este format din aproximativ 43.000 de kilometri de conducte. Dintre aceștia, 39.000 de kilometri sunt operate de doi mari distribuitori, care alimentează aproape 3,5 milioane de consumatori. Pe lângă aceștia, pe piața gazelor naturale din România, mai activează alți 35 de operatori locali ai sistemelor de distribuție, care operează în jur de 4.000 de kilometri de rețea. Pentru realizarea lucrărilor de racordare la rețeaua de gaze naturale, un consumator, indiferent că este casnic sau noncasnic, are dreptul să aleagă un operator de distribuție de gaze, atestat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), sau un operator economic autorizat de ANRE. 

Efectuarea racordării la gaze este reglementată de o serie de legi (Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare), Ordonanțe de Urgență și Ordine ale ANRE (Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 89/2018, Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2021, pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale). Dintre toate aceste acte care includ prevederile legale în ceea ce privește racordarea la gaze,  Ordinul ANRE 18/2021 este cel care stabilește procedurile, etapele întregului proces, precum și modalitățile de finanțare a lucrărilor. Important de menționat este că, potrivit legii, racordarea la rețeaua de gaze este gratuită, indiferent de locul de consum, și se realizează în termen de 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. Totodată, racordarea este definită ca „ansamblul activităților necesare realizării/redimensionării și punerii în funcțiune a obiectivului/conductei necesar/necesare racordării, respectiv a instalației de racordare, după caz”. 

 Odată ce ai reușit să te racordezi la rețeaua de gaze, un pas esențial pentru a-ți asigura confortul este alegerea sistemului de încălzire a locuinței și a apei menajere. Astfel, în portofoliul Ferroli, găsești o gamă variată de centrale murale pe gaz, special concepute pentru a răspunde nevoilor tale și ale celor dragi. Poți opta, de pildă, pentru o centrală murală în condensare BLUEHELIX HITECH RRT, cu panou de comandă digital, ideală pentru a-ți oferi confortul termic dorit și pentru prepararea apei calde menajere, fără să fie nevoie să schimbi duzele. Totodată, beneficiezi de un randament foarte ridicat, iar emisiile de noxe sunt foarte reduse.

Ca să afli de ce centrala murală în condensare dotată cu tehnologia inovatoare, Bluehelix Hitech, este o soluție modernă, practică și inteligentă pentru amenajarea casei sau a apartamentului, te invităm să vizionezi filmulețul de mai jos.

Cererea de racordare – tot ce trebuie să știi despre ea 

Pentru realizarea racordării la rețeaua de gaze naturale, este necesară, mai întâi de toate, o cerere, formulată corect și complet. În cazul utilizatorilor casnici care solicită racordarea în scop exclusiv casnic, solicitarea trebuie depusă la operatorul de rețea de distribuție de gaze naturale, aflat în zona în care este situată locuința pentru care se cere racordarea la gaze. Este important de reținut că, pe site-ul ANRE, există o listă cu toți operatorii, grupați pe județe, astfel încât să știi exact cărei entități poți să i te adresezi, în funcție de localitatea în care se află proprietatea ta. Această listă este disponibilă la adresa: https://portal.anre.ro/PublicLists/LicenteAutorizatiiGN.

Dincolo de solicitarea directă către operatorul de rețea, mai există o posibilitate pentru depunerea cererii pentru racordarea la gaze. ANRE a acordat licențe primăriilor, indiferent că localitățile sunt în mediul rural sau urban ori că sunt parțial sau total neconectate la sistemul național de gaze. Astfel, dacă nu ai posibilitatea de a consulta lista cu operatorii de rețea, disponibilă online pe site-ul ANRE, te poți adresa direct primăriei de pe raza localității unde ai proprietatea.

Solicitarea pentru racordarea la rețeaua de gaze trebuie să fie însoțită de:

●     documente care atestă dreptul de proprietate/folosință asupra locului pentru care se solicită racordarea;

●     copia actului de identitate al proprietarului;

●     alte documente pe care solicitantul le consideră importante ca să susțină cererea;

●     dovada achitării tarifului de analiză a cererii, după caz – plata făcută de solicitant, pentru activitățile pe care le întreprinde operatorul de sistem în vederea analizării cererii de racordare/separare dintr-o instalație de utilizare comună existentă etc.

Dacă este vorba despre asociații de locatari care solicită racordarea la gaze, atunci cererea este depusă în numele asociației de proprietari și condițiile trebuie să fie acceptate de toată lumea. O astfel de solicitare este însoțită de o serie de acte:

●     copia actului de constituire a asociației;

●     copia certificatului de înregistrare fiscală;

●     schița imobilului (număr de scări, niveluri pe fiecare scară, număr de apartamente pentru fiecare scară și etaj) sau o descriere în detaliu a blocului respectiv.

Etapele racordării la rețeaua de gaze 

Odată depusă cererea pentru racordarea la rețeaua de gaze, operatorul de sistem de distribuție a gazelor preia acțiunile necesare racordării. Concret, etapele de care se va ocupa acesta, mai departe, sunt:

●     evaluarea cererii de racordare – solicitarea este analizată de operator, în 5 zile lucrătoare de la primirea ei; dacă nu este corectă sau nu este însoțită de toate actele necesare, solicitantul primește o notificare, având posibilitatea de a remedia situația; dacă nu face acest lucru în 30 de zile de la primirea notificării, cererea se clasează;

●     stabilirea soluțiilor tehnice pentru realizarea racordării;

●     eșalonarea lucrărilor și stabilirea planului de investiții pentru realizarea acestora;

●     emiterea avizului tehnic de racordare (ATR) – conține condițiile tehnice de racordare; se emite în termen de 30 de zile de la primirea unei cereri de racordare, formulate corect și complet;

●     în situația în care conducta necesară racordării nu există și trebuie montată, operatorul de distribuție a gazului se ocupă de obținerea certificatului de urbanism, a avizelor, acordurilor, autorizațiilor emise de instituțiile abilitate, inclusiv a autorizației de construire;

●     odată ce toate actele necesare sunt puse la punct, se trece la proiectarea conductei necesare racordării;

●     verificarea documentației tehnice și a proiectului tehnic aferent conductei necesare racordării; această etapă se realizează prin intermediul verificatorilor de proiecte, care sunt atestați de ANRE;

●     execuția conductei respective;

●     monitorizarea lucrărilor pentru realizarea conductei;

●     recepția și punerea în funcțiune a conductei;

●     după ce conducta este funcțională, este stabilită soluția pentru racord și emiterea avizului tehnic de racordare;

●     urmează o procedură similară celei aplicate în cazul conductei necesare pentru racordare, dar referitoare, de data aceasta, la racord; concret, operatorul se va ocupa de: obținerea certificatului de urbanism, a avizelor, acordurilor, autorizațiilor emise de instituțiile abilitate;

●     după ce toate avizele și certificatele au fost obținute, este momentul proiectării racordului, în paralel cu verificarea documentației tehnice și a proiectului tehnic aferente racordului;

●     din acest moment, operatorul de distribuție a gazelor este obligat ca, în termen de 90 de zile, să pună la dispoziția solicitantului racordarea la gaze;

●     lucrările de execuție a racordului, fie de către operatorul de distribuție, fie prin intermediul operatorului economic autorizat de ANRE;

●     monitorizarea lucrărilor de realizare a racordului;

●     recepția și punerea în funcțiune a racordului.

Odată ce toate lucrările sunt finalizate, verificate și a avut loc recepția, ești liber să alegi sistemul de încălzire și de preparare a apei calde menajare pe care îl dorești.

Asigură-ți confortul dorit și descoperă centralele murale în condensare, Bluehelix Hitech RRT H de la Ferroli, proiectate special pentru situația în care dorești racordarea la un boiler extern pentru prepararea apei calde menajere. 

Racordarea la rețeaua de gaze – detalii de care să ții cont

Dincolo de procedurile și etapele prevăzute de legislația în vigoare, există anumite detalii la care este bine să fii atent atunci când închei un contract pentru racordarea la rețeaua de gaze. În continuare, am făcut pentru tine o selecție a celor mai importante dintre ele, pentru ca tu să poți lua decizii corecte, în funcție de nevoile tale.

Finanțarea racordării la rețeaua de gaze

Potrivit Ordinului ANRE 18/2021, în cazul consumatorilor noncasnici, racordarea la rețeaua de gaze până la poarta proprietății este finanțată de operatorul rețelei de distribuție, dacă distanța nu este mai mare de 2.500 de metri. Costurile lucrărilor care se fac pe distanțe mai mari sunt suportate de consumatorul final și vor fi rambursate de către operatorul sistemului de distribuție, în tranșe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la punerea în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor. Această instalație de extindere intră în patrimoniul operatorului de distribuție la data punerii în funcțiune și este predată prin proces verbal de predare primire.

Gratuitatea racordării la rețeaua de gaze, stabilită prin lege, încă din octombrie 2020, a dus la creșterea numărului de cereri. Astfel, ANRE a emis o reglementare, prin care, cei care doresc, să poată opta pentru achitarea lucrărilor de racordare, în avans, recuperarea banilor de la firmele de distribuție urmând să se realizeze în cel mult 5 ani, în tranșe anuale egale. Este important de reținut, însă, că odată ce un consumator a optat pentru a plăti, el nu poate fi racordat la rețea, înaintea celui care invocă legea și beneficiază de gratuitate. Prin urmare, dacă mergi pe această variantă, nu vei avea prioritate în fața celor care optează pentru finanțarea totală din partea distribuitorului de gaze.

Asigură-te că sistemul de încălzire și preparare a apei calde menajere pe care îl alegi, după racordarea la rețeaua de gaze naturale, are un randament excelent, care îți oferă un consum de resurse eficient și un nivel de confort pe care ți l-ai dorit. Din această perspectivă, accesoriile de încălzire sunt și ele foarte importante.

Descoperă oferta noastra de  ACCESORII INCALZIRE și alege soluțiile care răspund cel mai bine nevoilor tale și ale celor dragi.

Reglementări pentru dezvoltatorii imobiliari

Un alt aspect pe care este bine să-l cunoști se referă la dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale, în cazul în care vrei să achiziționezi un apartament într-un astfel de complex. Potrivit legislației în vigoare, aceștia nu mai pot transfera către proprietarii individuali costurile racordării la rețeaua de gaze naturale, din unul din următoarele motive:

●     cheltuielile sunt acoperite de distribuitorii de gaze naturale;

●     sumele alocate racordării la gaze sunt recuperate de la distribuitori, în cazul în care constructorii achită lucrările respective.

Totodată, operatorul de distribuție preia în proprietate obiectivul din cadrul unui ansamblu rezidențial finanțat de către dezvoltator, doar după ce 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din complex sunt puse în funcțiune.

Contractul de furnizare a gazelor naturale

Dacă realizarea lucrărilor de racordare intră în sarcina operatorului de distribuție a gazelor, încheierea unui contract pentru furnizarea gazelor este un demers de care va trebui să te ocupi tu, în calitate de utilizator. Din această perspectivă, este important să știi că există o diferență majoră între furnizor și distribuitor. Astfel, primul livrează gazele către tine, iar celălalt asigură transportul lor de la sursă la proprietatea ta. Indiferent că ești persoană privată, asociație de locatari sau dezvoltator imobiliar, ca să închei un astfel de contract, sunt necesari anumiți pași. Concret, iată ce trebuie să faci:

●     obține avizul tehnic de racordare – îl soliciți de la operatorul de rețea din zona în care se află proprietatea;

●     depune actele necesare pentru racordarea la noul loc de consum, însoțite de cererea tip pentru obținerea avizului tehnic de racordare, asigurându-te că închei un contract pe piața concurențială;

●     după ce ai dovada plății taxei de elaborare a acestui aviz (ți se emite factură), poți încheia contractul de racordare;

●     după proiectarea, execuția și recepția instalației din interior și de la racord la locuință, poți încheia contractul de furnizare a gazelor naturale.

Alege soluții inteligente pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde menajere și descoperă centrala murală pe gaz BlueHelix MAXIMA de la Ferroli, cu design exclusivist. Dotată cu sistemul inovator Hydrogen Plug-In, centrala murală în condensație se autoreglează, pentru a funcționa cu un amestec de gaz natural și hidrogen, soluție ce va fi implementată la nivel european în următorii ani pentru a stopa efectele climatice drastice. Află care sunt avantajele unei astfel de centrale smart, din materialul video de mai jos:

Indiferent că vrei să-ți construiești o casa la tara sau îți dorești un apartament într-un ansamblu rezidențial, racordarea la rețeaua de gaze este un proces foarte important, pentru a-ți asigura confortul dorit și siguranța. În acest sens, reține că este esențial să te informezi corect și să ții cont de recomandările specialiștilor, pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine și cei dragi, atât în ceea ce privește etapele realizării lucrărilor, cât și, mai apoi, în alegerea sistemelor și accesoriilor de încălzire și de preparare a apei calde menajere.

Articol preluat de pe ferroli.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

Transportăm gratuit produsele tale în Oradea și împrejurimi.

Returnarea produselor

Produsele pot fi returnate. Restituim contravaloarea lor.

Garanție asigurată

Oferim garanția producătorului pentru toate produsele!

Calitate garantată

Comercializăm doar produse cu certificat de calitate.


grandpashabet
grandpashabet
Grandpashabet
Grandpashabet
vozol
hacklink